Tools

Hier zijn de tools die ik gebruik om mijn code van mijn laptop op het internet te krijgen.

Lokaal ontwikkelen

Ik gebruik Local by Flywheel om op mijn laptop WordPress websites te kunnen bekijken. Dit werkt heel eenvoudig.

Andere opties zijn bijvoorbeeld XAMPP en WAMP server. Bij deze opties moet je zelf de server configureren en WordPress lokaal installeren. Het geeft je meer opties, maar het is ook meer werk.

Programmeren

Er zijn talloze goede programma’s om mee te ontwikkelen. Vaak zijn er ook gratis varianten van betaalde programma’s, zoals Visual Studio Code. Zelf gebruik ik al jaren (echt heel lang) Dreamweaver. Al in de tijden van FrontPage. Op dit moment gebruik ik Atom.io, om de simpele reden dat het gratis is.

Andere opties:

  • Sublime Text
  • Visual Studio Code
  • Dreamweaver

Versiebeheer

Versiebeheer is tegenwoordig meestal gebaseerd op Git. En voor de online opslag zijn Bitbucket, GitLab en Github populair. Om mijn code daar (GitHub privé en GitLab zakelijk) te krijgen, gebruik ik Github Desktop. Een goed alternatief: Sublime Merge.

Releasen

En uiteindelijk moet de nieuwe code natuurlijk naar de webserver. Op onze servers draait Plesk. Daardoor is het heel makkelijk om Github te synchroniseren met de server. Daarvoor heeft Plesk ingebouwde Git-functionaliteit. Elke keer als de repository in Github wordt geupdate, haalt de webserver deze nieuwe code ook meteen op. Hoe? Dat kunnen anderen beter uitleggen:

https://support.plesk.com/hc/en-us/articles/115002247654-Is-it-possible-to-connect-to-private-Github-repositories-using-Plesk-Git-extension-